Парадоксално на популярността на съвместните предприятия в световно измерение дори между антагонистични конкуренти и паралелното отделено изключително внимание от чуждестранната академична общност, в България, с изключение на изследвания за международни съвместни предприятия, от които едва няколко от тях емпирични, липсват изследвания за местните съвместни предприятия. В отговор на тази необходимост от знание в настоящата книга не само се идентифицират местните съвместни предприятия, но се сравняват и техните качествени и количествени структурни характеристики с тези на международните съвместни предприятия. Предимство на ... |
|
Изданието е съставено по утвърдена учебна програма РД 09-4763 / 01.09.2017 г. Съдържанието на "Икономика на предприятието" обхваща основни икономически категории и покрива всички икономически процеси и явления, които протичат в една фирма - от създаването на предприятието до маркетинга. Изданието е структурирано в два раздела: Основи на икономиката на предприятието Предприятието на пазара (маркетинг) Към всяка тема са изготвени презентации, упражнения, казуси и тестове в рамките на 5 страници, които спомагат за усвояване на материала. Настоящото издание е съвместимо с учебната програма за 2023/2024 г. ... |
|
Ново издание от 2020 г., съставено съгласно утвърдена учебна програма № РД 09 - 2103 / 23.08.2019 г. ... Изданието е структурирано в 5 раздела и е предназначено за обучение за 11. клас и 12. клас . Съдържанието е с комплексен характер и има за цел да формира познания за съвременното предприятие, като елемент на европейската и на глобалната икономика. Всичко за предприятието е проследено от създаването до връзките му със всички икономически дейности от външния свят - данъчно облагане, осигуряване и застраховане, в зависимост от законовата и социална среда Изданието е структурирано в 5 раздела: Предприятие; ... |
|
Двадесет и второ издание. ... 31 години счетоводна класика. В изданието се разглеждат най-важните въпроси на организацията и методологията на счетоводството в предприятията със стопанска дейност. Всички въпроси на счетоводното отчитане основно са подчинени на изискванията на Международните стандарти за финансово отчитане (МСФО) с изменения и допълнения до 31.08.2022 г. Последователно са изяснени основни въпроси на текущото счетоводно отчитане по обекти на счетоводството. Използва се система от счетоводни сметки, които са посочени като приложение към изданието. Тази система е разработена по начин да удовлетворява всички ... |
|
Монографията е посветена на едно от най-модерните обезпечения, което досега не е било обект на самостоятелно изследване в българската правна литература - залогът на търговско предприятие. Тя предлага цялостен анализ на теоретичните предизвикателства и практическите проблеми при учредяването и реализацията на залога на търговско предприятие, който позволява на заложния кредитор да изпълни върху целия обособен имуществен комплекс на търговеца. Анализирани са основните елементи, засягащи обезпечението, което се отличава от всички други видове обезпечения - съставът на заложеното предприятие и обхватът на заложното право ... |
|
Финанси на предприятието (корпоративни финанси) е основна научна дисциплина в обучението по финанси. Тя моделира стратегическите и оперативните финансови решения на фирмите и техните собственици въз основа на основополагащия принцип за стойността на парите във времето. В настоящото издание са обхванати всички главни теми от корпоративните финанси, които са адаптирани към българската нормативна система и стопанска практика. "Финанси на предприятието" е предназначен главно за студенти по финанси, но може да се ползва от практици и от всички, които желаят системно и изчерпателно да придобият и задълбочат познанията ... |
|
В този сборник са разгледани следните основни теми: държавното регулиране на икономиката и отражението му върху конкуренцията държавни помощи възлагане на обществени поръчки действие на ЗЗК в публичния сектор на икономиката, либерализиране ... |
|
Книгата "Финансово-счетоводен мениджмънт" е предназначена за студентите от специалност "Счетоводство", "Счетоводство и контрол", "Финансов контрол" и "Финанси, счетоводство и контрол" - "OKC" бакалавър в редовна и дистанционна форма на обучение. С успех може да се използва при обучението на студентите от специалност "Счетоводство", "Счетоводство и бизнес анализ", "Финансова отчетност", "Финанси" и "Финансов мениджмънт" - "OKC" магистър на "YHCC". Представеният материал е разпределен в шест ... |
|
Норми за проектиране на генерални планове на промишлени предприятия. Норми за проектиране на производствени сгради на промишлени предприятия. Норми за проектиране на обслужващи сгради и помещения към промишлени предприятия. ... |
|
Учебникът е одобрен от МОМН и отговаря на учебната програма. Предназначен е за учениците от техникумите по електротехника, изучаващи специалността електрообзавеждане на промишлени и селскостопански предприятия. В материала са застъпени основните принципи и методи на проектиране, които са намерили широко приложение или са перспективни за ползване от проектантски фирми."Проектирането на електрическата част на обектите се извършва от електроспециалисти. Те трябва да решат правилно въпросите, свързани с проектирането, изграждането и експлоатацията на електрическите уредби. При постигането на електроенергийни обекти и ... |
|
Сборникът съдържа най-важните актове в сферата на данъчното облагане - Закон за местните данъци и такси, Закон за данъците върху доходите на физическите лица, Закон за корпоративното подоходно облагане, Закон за данък върху добавената стойност и Правилник за прилагането му, Закон за акцизите и данъчните складове, Закон за възстановяване на надвнесен акциз за употребявани автомобили, Закон за данък върху застрахователните премии, Закон за ограничаване на плащанията в брой, както и списък на действащите спогодби за избягване на двойното данъчно облагане. Освен тях на страниците му са поместени коментари на съществените ... |
|
Учебникът "Гостоприемство в туристическата индустрия" е написан съгласно учебната програма на МОН. Предназначен е за училищата с професионална насоченост в храненето, хотелиерството и туризма. Като допълнително учебно помагало е подходящ за студенти в колежи и университети по специалности, свързани с организираното хранене и туризма. Подходящ е за учебни центрове, школи и други звена, обучаващи кадри в областта на храненето и туризма. Може да се ползва от изпълнителските кадри и други специалисти в ресторантьорството и хотелиерството. ... |