Четвърто издание ... Производството на хляб е една от първите дейности на човека, започнала при заседналия му начин на живот. Приготвянето на храна е изисквало отглеждането на подходящи растения. За хляба това са житните - пшеница, ръж, царевица, ечемик и др. Постепенно начините за приготвяне на хляб, неговият вид и състав се усъвършенствуват с развитието на човешкото общество - от кашите с цели или натрошени зърна, използуването на кисел квас, откриването на хлебната мая до създаването на съвременните механизирани технологични процеси. Разнообразява се и асортиментът, който вече включва богатство от национални традиции, ... |
|
Дактилоскопия и системи за биометрична идентификация на лица събира и анализира най-новите открития и техники, свързани с откриването и идентифицирането на следи и отпечатъци. Главите обхващат всички аспекти на темата, включително развитие на дактилоскопията, структура на кожата, идентификационни признаци, следообразуване, методи за откриване и проявяване на дактилоскопни следи, етапи на дактилоскопната идентификация, дактилоскопна експертиза и системи за биометрична идентификация на лица. Книгата предлага блок-схеми, които ръководят избора на правилните последователности от техники за откриване на дактилоскопни следи и ... |
|
Изданието е съвместимо с настоящата учебна програма. Учебникът е одобрен със заповед № РД 09 - 1325 / 28.06.2021 г. ... Учебната система по химия и опазване на околната среда за 12. клас на издателство Педагог 6 се състои от: модул 3: Химия на органичните вещества ; модул 4: Методи за контрол и анализ на веществата. Изброените компоненти от учебната система се продават поотделно. За да закупите някой от тях, последвайте съответния линк. Настоящото издание е одобрено от МОН и е съвместимо с учебната програма за 2023/2024 г. Ако имате нужда от подвързия за различни формати учебници, тетрадки и учебни ... |
|
Въпреки значителния прогрес на синтетичната химия фитотерапията е запазила своето значение и до днес и се прилага все по-успешно. Многовековният опит на народите е послужил като основа на научнообоснованото приложение на много лекарствени вещества и препарати от растителен произход. Проучени са растения от всички краища на света, като техният брой расте ежегодно. Разработени са химични методи за синтеза и полусинтеза на чисти активни вещества, свободни от баластни вещества, които разкриват възможности за получаване на най-ефективните от тях. Предложени са стандартизирани лекарствени препарати от достъпни и евтини суровини ... |
|
Съставител: Рахила Борисова . ... 120 години (1809 - 2009) аналитична химия в България. Монографията не е начален учебник по аналитична химия. Тя дава представа за химичния анализ на XXI век. За да се ползва, е добре да се познават елементарните основи на аналитичната химия. Разгледани са основните положения и съвременното състояние на методите за химичен анализ, приложението им в редица области, както и някои общовалидни теоретични положения. Основи на химичния анализ може да бъде и необходим наръчник във всяка лаборатория, която извършва химични анализи, както и за специалисти, студенти, магистри и докторанти, в ... |
|
В настоящия учебник се разглеждат фундаментални тематики на теоретичната биофизика като биотермодинамика, квантова и молекулярна биофизика, строеж и функции на биологичните мембрани, електрични свойства на клетки и тъкани и биомеханика. Заедно с това, в учебника са описани и възможностите за практическо приложение на биофизичните методи в експерименталната изследователска работа. Учебникът е написан в съответствие с учебния курс "Биофизика", включен в учебния план на бакалавърската специалност "Биология и управление на природните ресурси" на ПУ - Филиал "Любен Каравелов", гр. Кърджали, както ... |
|
В учебника са описани основните методи за анализ, начините за вземане на проби, основните качествени показатели на продуктите и методите за тяхното определяне. В един от основните раздели - Окачествяване на продуктите, са описани съвременни и приложими методи за анализ на суровините, междинните продукти и готовата продукция при производството на захар, захарни изделия, нишесте и глюкоза. Учебникът е предназначен за учащите се в техникумите по хранително-вкусова промишленост като съдържа материал за допълнителна дейност: самостоятелна и практическа. Той може да се използва и като помагало за повишаване на квалификацията ... |
|
Учебникът Основи на храненето на животните е написан в съответствие с програмата за обучение на студенти по зооинженерство. Може да се използва също и от студентите от други специалности, които имат отношение към животновъдсвото. Учебникът е ценно помагало за всички специалисти, които желаят да повишат квалификацията си и да се запознаят с новостите в областта на храненето на селскостопанските животни. В първата част на книгата са описани хранителните вещества и тяхното усвояване от животните, както и методите за измерване на хранителната стойност на фуражите. Пояснени са накратко начините за определяне нормите за ... |
|
Учебникът е одобрен от МОМН и отговаря на учебната програма. Предназначен е за професионалните гимназии по обществено хранене. Настоящото издание е съвместимо с учебната програма за 2023/2024 г. Ако имате нужда от подвързия за различни формати учебници, тетрадки и учебни помагала, посетете нашата специална секция Подвързии . Важно! Изданието е на много години и наличните бройки не са в перфектния вид, в който обичайно са книгите, които предлагаме. ... |
|
Четвърто издание. ... Учебникът е предназначен за институтите за подготовка на здравни кадри със средно специално образование."Настоящият учебник е предназначен да улесни обучението на средните клиничнолабораторни кадри. В него са представени преди всичко съвременни лабораторни методи, характеризиращи се с голяма специфичност и прецизност, съчетани с максимална простота и бързина на изпълнението. Поради това обстоятелство учебникът ни беше приет и като ценен наръчник и справочник в ежедневната лабораторнодиагностична и интерпретаторска дейност на широк кръг медицински работници и тиражите на неговите предишни издания ... |
|
Царевицата е една от най широко разпространените, универсални фуражни култури, която се отглежда за зърно, силаж или зелен фураж. Зърното се използва за храна на животни и хора, както и за нуждите на индустрията. На царевицата се гледа и като на възобновяем енергиен източник. През последните години нарасна количеството на царевичното зърно, което се преработва в етанол. Силаж от царевица се използва за получаване на биогаз. Царевицата е най-подходящата фуражна култура за приготвяне на силаж. Цялото растение в свежо или силажирано състояние е много добър енергиен обемист фураж за преживните животни - говеда, овце, кози. ... |
|
"С пълно основание може да се каже, че белтъците са най-важните от всички вещества, които влизат в състава на животните и растенията. В клетките белтъците се намират във вид на отделни молекули, обикновено с много висока молекулна маса (например от десет хиляди до няколко милиона), или влизат в състава на структури, които образуват клетката. В организма на човека се съдържат хиляди разнообразни белтъци, притежаващи различен строеж, вследствие на което те могат да изпълняват различни функции." Лайнъс Полинг В книгата Пенчо Далев дава ценни сведения за най-важните вещества, които влизат в състава на ... |