Помагалото съдържа: Алгебра Квадратно уравнение Разлагане на квадратен тричлен Корен, степен Логаритъм: определение, правила, смяна на основата, следствия Аритметична прогресия Геометрична прогресия. Безкрайно намаляваща геометрична прогресия. Формула за сложна лихва Геометрия Тригонометрични функции Лица на повърхнини и обеми на ръбести и валчести тела. Ръбести тела: призма, правилна призма, прав и правоъгълен паралелепипед, куб, пирамида (пресечена, правилна пресечена). Валчести тела: цилиндър (кръгов, прав кръгов, равностранен), конус (кръгов, прав кръгов, пресечен кръгов, прав кръгов пресечен), формула ... |
|
Книгата е предназначена за ученици от 10. клас, за да подпомогне подготовката им за НВО по български език и литература (БЕЛ). Съдържа 18 примерни изпитни варианта, които са съобразени с програмата и модела за НВО, предложени от МОН. Тестовете следват тематичните разпределения на учебния материал и са свързани с изучаваните литературни произведения по месеци, като включват и въпроси върху творби и теми от 8. клас и 9. клас, които са част от изпитната програма. Всеки тест съдържа по 21 задачи, разпределени по следния начин: 13 с избираем отговор, 5 с кратък свободен, 1 задача за редактиране на текст, 1 с разширен ... |
|
В таблиците синтезирано е представена най-важната информация за българските автори и произведения, изучавани в 8. клас, 9. клас и 10. клас. В началото на помагалото са описани жанровете в старобългарската и в новата българска литература, както и основните литературни направления. Хронологично в отделни таблици са представени всички задължителни български творби. Таблиците могат да се използват както за текуща работа по литература в 10. клас, така и за подготовка за Националното външно оценяване в края на първата гимназиална степен. Настоящото издание е съвместимо с учебната програма за 2025/2026 г. Ако имате ... |
|
Книгата на Ваня Чернева е помагало по българска граматика, осъвременено в духа на "Официален правописен речник на българския език" (2012). В него са съчетани теоретичните знания с възможността да се проверят практическите умения. Написана в достъпна форма, настоящата книга може да бъде изключително полезна както за учителите, така и за учениците от 5. до 11. клас, учениците от 12. клас, които се подготвят за матура и за кандидатстудентски изпити по български език и литература. Ясният и точен език и добрият стил, множеството таблици, представящи обобщено знанията, правят практическата граматика на Ваня ... |
|
Темите в учебника са разработени в съответствие с изискванията на учебната програма на МОН по математика за 10. клас, с очакваните резултати от обучението в различните области на компетентност и с връзката им с отделните ключови компетентности. 10. клас е последният клас на първи гимназиален етап в средната степен на образование и в този клас продължава изграждането на системата от математически знания в средното училище като продължение и разширение на изученото в предходните години. При разработването на учебното съдържание и най-вече на задачите, като основен компонент от учебното съдържание по математика, се ... |
|
Настоящото учебно помагало е съобразено с учебната програма за задължителна подготовка на учениците от X до XII в професионалните и профилирани гимназии по хранене и туризъм за дисциплината "технология на кулинарната продукция в професионално направление "Готвач" и "Рестораньор". Основна задача на учебното помагало е да запознае учениците с всички етапи на технологичната обработка на хранителните продукти и получаването на полуфабрикати и готови ястия за заведенията за хранене. За тази цел последователно са разгледани различните процеси и измененията настъпващи в хранителните вещества на ... |
|
Настоящото учебно помагало е съобразено с учебната програма за задължителна професионална подготовка на ученици от 10. клас и 12. клас в професионалните и профилираните гимназии по хранене и туризъм за дисциплината "Готвач" и "Ресторантьор". Основната задача на учебното помагало е да запознае учениците с всички етапи на технологична обработка на хранителните продукти и получаването на полуфабрикати и готови ястия за заведенията за хранене. За тази цел последователно са разгледани различни процеси и измененията, настъпващи в хранителните вещества на продуктите в резултат на кулинарна обработка. ... |
|
Учебникът има следните предимства: системност и яснота при въвеждане на новите знания; новите понятия и твърдения се въвеждат със задача, текст или кратко резюме, с които се показват интересни и любопитни връзки на математиката с историята, географията, туризма и други; използвани са различни средства за онагледяване, алгоритмизирана и систематизиране на знанията и уменията на учениците; използвани са интересни идеи за развиване на съобразителността и творческото мислене на учениците; създава условия за примерни диалози между учител и ученик в сократовски стил; дава възможност за самостоятелно учене; включва ... |