store.bg - бързо, лесно и удобно
store.bg - бързо, лесно и удобно!
Грижа за клиента   |   За контакти
Начало   Книги    Специализирана и техническа литература    Хранително-вкусова промишленост    Месо и месни продукти - Пенка Маринова, Теодора Попова
Начало   Книги    ...    Хранително-вкусова промишленост  

Месо и месни продукти


Пенка Маринова, Теодора Попова

Месо и месни продукти - Пенка Маринова, Теодора Попова - книга
Поръчай през телефона си сега.
Лесно е!
 
Внимание!
В момента продуктът не е в продажба, свържете се с нас за повече информация и дата на наличност.
 Доставка:
В момента тази книга не може да бъде доставена.
 Основни параметри:
Продукт#058-041
ВидКнига
Наличност
Издадена2011 г.
ИздателствоЕньовче
Категории
КорицаМека
Страници168
ISBN9789548372169
Месо и месни продукти - Пенка Маринова, Теодора Попова - книга

Месо и месни продукти


Пенка Маринова, Теодора Попова

 
Внимание!
В момента продуктът не е в продажба, свържете се с нас за повече информация и дата на наличност.
 Доставка:
В момента тази книга не може да бъде доставена.
 Основни параметри:
Продукт#058-041
ВидКнига
Наличност
Издадена2011 г.
ИздателствоЕньовче
Категории
КорицаМека
Страници168
ISBN9789548372169
Алтернативни предложения
Технология на хляба, хлебните и сладкарските изделия - книга

Технология на хляба, хлебните и сладкарските изделия


Гроздан Караджов, Радка Василева, Мария Николова

Матком
Цена:  14.90 лв. / 7.62
Продуктът е сред най-продаваните в store.bg
Продуктът е представен с вътрешни страници
Четвърто издание ... Производството на хляб е една от първите дейности на човека, започнала при заседналия му начин на живот. Приготвянето на храна е изисквало отглеждането на подходящи растения. За хляба това са житните - пшеница, ръж, царевица, ечемик и др. Постепенно начините за приготвяне на хляб, неговият вид и състав се усъвършенствуват с развитието на човешкото общество - от кашите с цели или натрошени зърна, използуването на кисел квас, откриването на хлебната мая до създаването на съвременните механизирани технологични процеси. Разнообразява се и асортиментът, който вече включва богатство от национални традиции, ...
Хигиена на храненето и хранително законодателство - книга

Хигиена на храненето и хранително законодателство


Величка Несторова

Матком
Цена:  14.90 лв. / 7.62
Продуктът е сред най-интересните в store.bg
Възможна е експресна доставка на следващ работен ден, до офис на Еконт.
Продуктът е представен с вътрешни страници
Учебникът Хигиена на храненето и хранително законодателство е предназначен за ползване от учениците в специализираните средни учебни заведения, които подготвят кадри за професиите от професионалното направление Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг. Съдържанието му съответства на учебната програма по предмета от 2005 година и е допълнено с няколко теми, които касаят главно управлението на безопасността на кулинарната продукция. Учебникът е оформен в две части - Основи на науката за хранене на човека и Хигиена на заведенията за хранене и хранително законодателство, които обхващат пет глави. Учебният материал се ...
Технология на кулинарната продукция - част 2 - книга

Технология на кулинарната продукция - част 2


Стамен Стамов, Кремена Никовска

Матком
Цена:  11.90 лв. / 6.08
Продуктът е сред най-интересните в store.bg
Възможна е експресна доставка на следващ работен ден, до офис на Еконт.
Продуктът е представен с вътрешни страници
Учебник за професионални гимназии. ... Учебникът е предназначен за учениците от професионалните гимназии, обучаващи се по професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг". Разработен е съгласно утвърдените от Министерството на образованието, младежта и науката учебни програми. Като учебно помагало би могъл да се ползва и от студенти в колежи и университети по специалности, свързани с кетъринга и туризма. Подходящ е за учебни центрове, школи и други звена, обучаващи кадри за системата на общественото хранене и кетъринг-кулинарното производство. Може да се ползва и от работещите в ...
Материалознание на хранителните продукти - книга

Материалознание на хранителните продукти


Андрей Андреев, Янка Калева, Динко Колев, Борка Цветкова

Матком
Цена:  11.80 лв. / 6.03
Продуктът е сред най-интересните в store.bg
Възможна е експресна доставка на следващ работен ден, до офис на Еконт.
Продуктът е представен с вътрешни страници
Учебникът е написан в съответствие с учебната програма, утвърдена от МОМН, и е предназначен за учениците от професионалните гимназии. Учебният материал е систематизиран в десет глави, като в първата са включени основните общотеоретични въпроси на материалознанието, в следващите девет глави са разгледани основните хранителни продукти от растителен и животински произход, които намират приложение като суровини или готови изделия в общественото хранене. Настоящото издание е съвместимо с учебната програма за 2025/2026 г. Ако имате нужда от подвързия за различни формати учебници, тетрадки и учебни помагала, посетете нашата ...
Технология на кулинарната продукция - част 1 - книга

Технология на кулинарната продукция - част 1


Стамен Стамов, Кремена Никовска

Матком
Цена:  11.90 лв. / 6.08
Продуктът е сред най-интересните в store.bg
Възможна е експресна доставка на следващ работен ден, до офис на Еконт.
Продуктът е представен с вътрешни страници
Учебник за професионални гимназии. ... Учебникът е предназначен за учениците от професионалните гимназии, обучаващи се по професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг". Разработен е съгласно утвърдените от Министерството на образованието, младежта и науката учебни програми. Като учебно помагало би могъл да се ползва и от студенти в колежи и университети по специалности, свързани с кетъринга и туризма. Подходящ е за учебни центрове, школи и други звена, обучаващи кадри за системата на общественото хранене и кетъринг-кулинарното производство. Може да се ползва и от работещите в ...
Технология на кулинарната продукция - книга

Технология на кулинарната продукция


Стамен Стамов, Кремена Никовска

Матком
Цена:  24.90 лв. / 12.73
Продуктът е сред най-интересните в store.bg
Възможна е експресна доставка на следващ работен ден, до офис на Еконт.
Продуктът е представен с вътрешни страници
Учебник за професионални гимназии ... Учебникът е предназначен за учениците от професионалните гимназии, обучаващи се по професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг". Разработен е съгласно утвърдените от Министерството на образованието, младежта и науката учебни програми. Като учебно помагало би могъл да се ползва и от студенти в колежи и университети по специалности, свързани с кетъринга и туризма. Подходящ е за учебни центрове, школи и други звена, обучаващи кадри за системата на общественото хранене и кетъринг-кулинарното производство. Може да се ползва и от работещите в ...
Технология на месните продукти - книга

Технология на месните продукти


Костадин Василев

Матком
Цена:  9.90 лв. / 5.06
Продуктът е представен с вътрешни страници
Настоящият учебник е написан в съответствие с разработената от МОМН учебна програма и е предназначен за специалността „Техника и технология на месото и месните продукти" в техникумите по хранително-вкусова промишленост. В него са разгледани основните суровини и спомагателни материали, които се използват при производството на месни продукти, и изискванията към тях. Разгледан е също така химичния състав на мускулната, съединителната и мастната тъкан, изграждащи месните суровини, както и структурно-механичните свойства на месото и биохимичните процеси протичащи в него след клането на животните. Подробно са разгледани ...
Кашкавал, парени сирена - книга

Кашкавал, парени сирена


Ангел Кожев

Еньовче
Цена:  40.00 лв. / 20.45
Продуктът е представен с видео материали
Продуктът е представен с вътрешни страници
Историята на получаването и преработването на млякото е дълга и пряко свързана с развитието на цивилизацията. От историята на всички млечни продукти най-интересна е историята на сирената. Технологията за тяхното производство е значително по-комплицирана в сравнение с технологията на другите млечни продукти. Процесът за получаване на готов продукт, отговарящ на основните изисквания на понятието "сирене" е минал дълъг период, през който случайно наблюдаваните изменения в млякото са използвани по подходящ начин от находчиви животновъди-млекари. По всяка вероятност първото "сирене" е било извароподобен ...
Описание
Тази книга има за цел да разшири общите познания за месото като ценен компонент в храната на човека. В съдържанието ѝ са разгледани неговата структура и състав, качествените му характеристики, процесите, протичащи в него по време на съхранение и обработка и начините за обогатяването му с полезни съставки, с цел максимално запазване на хранителните му и здравословни качества. Внимание е насочено към класифицирането на кланичните трупове на животните, предназначени за добив на месо като начин за определяне на изискванията на консуматорите. Описани са начините за подбор на месо за кулинарна и технологична обработка с оглед целесъобразното му влагане в месни продукти.
Книгата би могла да служи като помагало на хората от сферата на производство и преработка на месо, ученици и студенти, както и на всички, които проявяват интерес в тази област.

Какво ще научим от тази книга?
  • състав и хранителна стойност на месото;
  • показатели за оценка на качеството;
  • хладилна и термична обработка на месото;
  • определяне качеството на месото;
  • производство на подобрени месни суровини и продукти;
  • класификация на кланичните трупове;
  • подбор на месото;
  • рецепти.
За издателство Еньовче
Еньовче
София, 1000
ж.к. Красна Поляна, бл. 241
eniovche@mail.bg
Страници от тази книга



Съдържание
Предговор
Състав и хранителна стойност на месото
  • Състав на кланичния труп и структура на мускула
  • Химичен състав на месото
    • Вода
    • Протеини
    • Липиди
    • Въглехидрати
    • Екстрактивни вещества
    • Витамини
    • Минерален състав
Физикохимични показатели за оценка на качеството
  • Стойности на pH
  • Цвят
  • Водозадържаща способност
Органолептични показатели на месото
  • Крехкост
    • Методи за повишаване крехкостта на месото
  • Сочност
  • Вкус и аромат
Хладилна и термична обработка на месото
  • Хладилна обработка
    • Влияние върху водозадържащата способност
    • Влияние върху вкусовите качества
    • Влияние върху цвета
  • Термична обработка
    • Унищожаване на микроорганизмите и подобряване на стабилността на месото и месните продукти
    • Влияние върху вкусовите качества
    • Влияние върху крехкостта
    • Формиране и влияние върху цвета на месните продукти
    • Влияние върху размерите и формата на месните продукти
    • Влияние върху съдържанието на витамини и минерали
Качество на месо от едри преживни животни, свине и дребни преживни животни
  • Месо от едри преживни животни
    • Химичен състав и физикохимични свойства на месото от едри преживни животни
    • Органолептични свойства на месото от едри преживни животни
  • Месо от свине
    • Химичен състав и физикохимични свойства на месото от свине
    • Органолептични свойства на месото от свине
  • Месо от дребни преживни животни
    • Химичен състав и физикохимични свойства на месото от дребни преживни животни
    • Оргалептични свойства на месото от дребни преживни животни
Производство на подобрени месни суровини и продукти
  • Начини за промени в мастнокиселинния състав на свинско месо
  • Начини за промени в мастнокиселинния състав на месото от преживни животни
  • Промени в някои физикохимични характеристики на месото на кланичните животни
Класификация на кланичните трупове
  • Значение и функции на системите за класификация на кланичните трупове
  • Класификация на кланичните трупове от овце
    • Приемане, предкланичен престой и клане на животните
    • Общи изисквания при окачествяване на овчи кланични трупове
    • Класификация на кланични трупове от овце по системата SEUROP
    • Окачествяване на леки трупове от овце
  • Класификация на кланичните трупове от говеда
    • Приемане, предкланичен престой и клане на животните
    • Общи изисквания при окачествяване на труповете от говеда
    • Класификация на кланични трупове от говеда по системата SEUROP
  • Класификация на кланичните трупове от прасета
    • Приемане, предкланичен престой и клане на животните
    • Окачествяване на свинските трупове по системата SEUROP
  • Методи за окачествяване на кланичните трупове от овце, говеда и свине
Подбор на месо за кулинарни цели и преработка
  • Месо от едри преживни животни
  • Свинско месо
  • Месо от дребни преживни животни
  • Подбор и сортиране на месни суровини, предназначени за продажба и преработка в Европа
    • Подбор и сортиране на месни суровини от свине
    • Подбор и сортиране на месни суровини от говеда
Рецепти
Цитирана литература
Рейтинг
Рейтинг: 10.00 / 6 гласа 
За да оцениш книгата "Месо и месни продукти", избери цифрата отговаряща на твоята оценка по десетобалната система:



1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Мнения на посетители
 

Ако искаш да си първият дал мнение за тази книга, направи го сега!

Твоето име:
Тип:
e-mail:
Мнение:
 
Важна информация!
Мненията, които най-добре описват книгата, ще бъдат видими при всяко посещение на страницата. За да видиш всички останали мнения, натисни бутона "Покажи всички мнения". Без предупреждение ще бъдат изтривани коментари с обидно, расистко, клеветническо или друго съдържание, което нарушава добрия тон.
Закупилите тази книга, купуват също
Сградостроителство - Част 1 - книга

Сградостроителство - Част 1


Димитър Коев, Тодор Ничев

Техника
Цена:  23.45 лв. / 11.99
Продуктът е сред най-продаваните в store.bg
Възможна е експресна доставка на следващ работен ден, до офис на Еконт.
Продуктът е представен с вътрешни страници
В шестото издание на учебника са отразени промените в нормативните документи, настъпили след последното издание. В първата му част са разгледани основните градивни елементи на сградата - фундаменти, стени, междуетажни конструкции, покриви и начините за изпълнението им. Накратко са засегнати въпросите за видовете планове и одобряването им, конструктивни системи и схеми, подготовка на строителна площадка и планът за организация и изпълнение на строителството, изолирането на сградата от шум, влага и температура. Учебникът е одобрен от МОМН. Предназначен е за учениците от професионалните гимназии по строителство. ...
Технология на хляба, хлебните и сладкарските изделия - книга

Технология на хляба, хлебните и сладкарските изделия


Гроздан Караджов, Радка Василева, Мария Николова

Матком
Цена:  14.90 лв. / 7.62
Продуктът е сред най-продаваните в store.bg
Продуктът е представен с вътрешни страници
Четвърто издание ... Производството на хляб е една от първите дейности на човека, започнала при заседналия му начин на живот. Приготвянето на храна е изисквало отглеждането на подходящи растения. За хляба това са житните - пшеница, ръж, царевица, ечемик и др. Постепенно начините за приготвяне на хляб, неговият вид и състав се усъвършенствуват с развитието на човешкото общество - от кашите с цели или натрошени зърна, използуването на кисел квас, откриването на хлебната мая до създаването на съвременните механизирани технологични процеси. Разнообразява се и асортиментът, който вече включва богатство от национални традиции, ...
Технология на кулинарната продукция - част 1 - книга

Технология на кулинарната продукция - част 1


Георги Сомов, Недялка Краевска

Тонипрес
Цена:  11.90 лв. / 6.08
Продуктът е сред най-продаваните в store.bg
Възможна е експресна доставка на следващ работен ден, до офис на Еконт.
Продуктът е представен с вътрешни страници
Настоящото учебно помагало е съобразено с учебната програма за задължителна подготовка на учениците от X до XII в професионалните и профилирани гимназии по хранене и туризъм за дисциплината "технология на кулинарната продукция в професионално направление "Готвач" и "Рестораньор". Основна задача на учебното помагало е да запознае учениците с всички етапи на технологичната обработка на хранителните продукти и получаването на полуфабрикати и готови ястия за заведенията за хранене. За тази цел последователно са разгледани различните процеси и измененията настъпващи в хранителните вещества на ...
Хигиена на храненето и хранително законодателство - книга

Хигиена на храненето и хранително законодателство


Величка Несторова

Матком
Цена:  14.90 лв. / 7.62
Продуктът е сред най-интересните в store.bg
Възможна е експресна доставка на следващ работен ден, до офис на Еконт.
Продуктът е представен с вътрешни страници
Учебникът Хигиена на храненето и хранително законодателство е предназначен за ползване от учениците в специализираните средни учебни заведения, които подготвят кадри за професиите от професионалното направление Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг. Съдържанието му съответства на учебната програма по предмета от 2005 година и е допълнено с няколко теми, които касаят главно управлението на безопасността на кулинарната продукция. Учебникът е оформен в две части - Основи на науката за хранене на човека и Хигиена на заведенията за хранене и хранително законодателство, които обхващат пет глави. Учебният материал се ...
Технология на кулинарната продукция - част 2 - книга

Технология на кулинарната продукция - част 2


Стамен Стамов, Кремена Никовска

Матком
Цена:  11.90 лв. / 6.08
Продуктът е сред най-интересните в store.bg
Възможна е експресна доставка на следващ работен ден, до офис на Еконт.
Продуктът е представен с вътрешни страници
Учебник за професионални гимназии. ... Учебникът е предназначен за учениците от професионалните гимназии, обучаващи се по професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг". Разработен е съгласно утвърдените от Министерството на образованието, младежта и науката учебни програми. Като учебно помагало би могъл да се ползва и от студенти в колежи и университети по специалности, свързани с кетъринга и туризма. Подходящ е за учебни центрове, школи и други звена, обучаващи кадри за системата на общественото хранене и кетъринг-кулинарното производство. Може да се ползва и от работещите в ...
Материалознание на хранителните продукти - книга

Материалознание на хранителните продукти


Андрей Андреев, Янка Калева, Динко Колев, Борка Цветкова

Матком
Цена:  11.80 лв. / 6.03
Продуктът е сред най-интересните в store.bg
Възможна е експресна доставка на следващ работен ден, до офис на Еконт.
Продуктът е представен с вътрешни страници
Учебникът е написан в съответствие с учебната програма, утвърдена от МОМН, и е предназначен за учениците от професионалните гимназии. Учебният материал е систематизиран в десет глави, като в първата са включени основните общотеоретични въпроси на материалознанието, в следващите девет глави са разгледани основните хранителни продукти от растителен и животински произход, които намират приложение като суровини или готови изделия в общественото хранене. Настоящото издание е съвместимо с учебната програма за 2025/2026 г. Ако имате нужда от подвързия за различни формати учебници, тетрадки и учебни помагала, посетете нашата ...
Основи на електронните схеми - Том 1 - книга

Основи на електронните схеми - Том 1


Стефан Куцаров

Нов български университет
Цена:  17.00 лв. / 8.69
Продуктът е сред най-интересните в store.bg
Възможна е експресна доставка на следващ работен ден, до офис на Еконт.
Продуктът е представен с вътрешни страници
Първата част на четиритомната поредица "Основи на електронните схеми" съдържа най-важните сведения за електрическите сигнали и анализа на електронни схеми, за пасивните електронни елементи и схемите с тях, за полупроводниците, диодите, транзисторите и основните схеми на свързването им. Съдържанието и начинът на представяне на материала позволяват тя да бъде използвана като учебно помагало на изучаващите електроника студенти от всички университети. Поредицата "Основи на електронните схеми" се състои от 4 тома: Том 1: Основи на електронните схеми Том 2: Цифрови интегрални схеми Том 3: Аналогови ...
Довършителни работи в строителството - първа част - книга

Довършителни работи в строителството - първа част


СЕК
Цена:  9.00 лв. / 4.60
Продуктът е сред най-интересните в store.bg
Възможна е експресна доставка на следващ работен ден, до офис на Еконт.
Продуктът е представен с вътрешни страници
Довършителни работи в строителството: покривни тенекеджийски дърводелски облицовки мазилки В книгата ще научите за: разходни разчети технологични правила нормативи за измерване и приемане ...
Стойчо Керев
Артър Едуард Уейт
Сладкарство - Основен курс - Едит Ауингер-Пфунд, Ерих Брайтенедер, Едуард Фрут, Йозеф Хаслер, Максимилиан Либл, Г. Монтибелер, Р. Райнпрехт, Н. Ренгер, К. Шранц, Ф. Кунц - помагало
Организиране и функциониране на сладкарската работилница. : "Замислена и структурирана като ...
Технология на хляба, хлебните и сладкарските изделия - Гроздан Караджов, Радка Василева, Мария Николова - помагало
Четвърто издание : Производството на хляб е една от първите дейности на човека, започнала при ...
Технология на кулинарната продукция - част 1 - Георги Сомов, Недялка Краевска - помагало
Настоящото учебно помагало е съобразено с учебната програма за задължителна подготовка на учениците от ...
Технология на кулинарната продукция - част 2 - Стамен Стамов, Кремена Никовска - книга
Учебник за професионални гимназии. : Учебникът е предназначен за учениците от професионалните гимназии, ...
Хигиена на храненето и хранително законодателство - Величка Несторова - учебник
Учебникът Хигиена на храненето и хранително законодателство е предназначен за ползване от учениците в ...
Технология на кулинарната продукция -  част 2 - Георги Сомов, Недялка Краевска - помагало
Настоящото учебно помагало е съобразено с учебната програма за задължителна професионална подготовка ...
Технология на кулинарната продукция - част 1 - Стамен Стамов, Кремена Никовска - книга
Учебник за професионални гимназии. : Учебникът е предназначен за учениците от професионалните гимназии, ...
Процеси и апарати в хранително - вкусовата промишленост - Кънчо Коларов - учебник
Учебникът Процеси и апарати в хранително-вкусовата промишленост е предназначен за учениците от всички ...
Материалознание на хранителните продукти - Андрей Андреев, Янка Калева, Динко Колев, Борка Цветкова - учебник
Учебникът е написан в съответствие с учебната програма, утвърдена от МОМН, и е предназначен за ...
Технология на кулинарната продукция - Стамен Стамов, Кремена Никовска - учебник
Учебник за професионални гимназии : Учебникът е предназначен за учениците от професионалните гимназии, ...
Търсене
Книги
Ваучери за подарък от store.bg
Намаление на хиляди книги