Представяме Ви продължението на "Болести на храносмилателната система - том 1: Гастроентерология". Запазена е същата структура. Особено внимание заслужава общата част. Последователно са разгледани основните патологични процеси, които протичат при разглежданите заболявания на черния дроб. Читателят ще направи първата си среща с жълтеницата, порталната хипертония, асцита и енцефалотапията, обособени в отделни глави в началото на материала. Разгледани са значението, мястото в изследванията и възможностите на лапароскопията, чернодробната биопсия и лабораторните показатели. Съществено място е отделено на принципите ... |
|
Профилактичните изследвания - гаранция за вашето здраве ... Справочникът ще ни послужи: За профилактика на болестите При хронични заболявания - за периодичен контрол на лабораторните показатели Чрез справочника ще получим необходимите ни знания за най-често срещаните болести и лабораторната им диагностика, за да можем да съдействаме на лекаря при профилактиката и лечението. Справочникът съдържа нормалните стойности на лабораторните показатели и техните отклонения: Кръв, кръвна картина Кръвно налягане Мастна, белтъчна обмяна Болести на черни дроб Ревматизъм Изследване на урината Щитовидната жлеза Витамини, ... |
|
В справочника са разгледани същността, методите на изследване, нормалните стойности и промени на основните и най-често използвани физикални, лабораторни, инструментални и хирургични диагностични методи. За бърза и лесна справка в края като допълнения са представени: нормалните стойности на лабораторните показатели; речник на използваните медицински термини; азбучен показател. Справочникът е предназначен за общопрактикуващи лекари, фармацевти и стоматолози. Може да се ползва и от студенти по фармация, стоматология и медицина. ... |
|
Учебник за студенти по медицина. Материалът в настоящия учебник е съобразен с учебната програма, по която се обучават студентите по медицина в III, IV и V курс. При написването на учебника е използван опитът от преподаването на клинична лаборатория и на студентите по фармация и особено обучението по клинична лаборатория на лекари от практиката от различни специалности, участващи в различни курсове за следдипломна квалификация. Получената от лекарите информация за реалните потребности от теоретическа подготовка по клинична лаборатория при упражняване на лекарската професия в системата на практическото здравеопазване е ... |
|
Ветеринарният техник трябва да бъде запознат с основните ветеринарномедицински мероприятия, за да ги прилага както в крупните ферми, така и в личното стопанство. За ефективността на ветеринарномедицинските мероприятия, за тяхното осъществяване са необходими преди всичко задълбочени знания в областта на специалната патология и терапия, владеене на диагностичните методи, добросъвестни наблюдения и изследвания, натрупване на собствен опит. В учебника са описани основните клинични и параклинични методи и средства за изследване на болните животни при поставяне на диагнозата. Спазен е класическият план на изследване на ... |
|
Хирургично лечение."Настоящият труд представя близо 35-годишния опит на автора доц. Явор Григоров в лечението на костните ставни инфекции. Започнал своя професионален път и изградил се като хирург във водещи лечебни заведения - Медицински университет Варна, Окръжна болница на град Бургас, водещата болница по спешна медицина в страната Институт Пирогов в София, както и в не съществуващия вече институт за лечение на чужди граждани в София и след това в чужбина - Sabratha Teaching Hospital, Libya и особено след завръщането отново в България, в болница Лозенец - където авторът прилага през последните 15 години натрупания ... |
|
Книга от поредицата "Ръководство по хирургия с атлас". ... Нашето време е белязано от постоянна тенденция на нарастване на заболеваемостта от солидни тумори, както и от молекулярнобиологичен и технологически "бум" във фундаменталната и клиничната онкология. Модерното лечение вече не е само "органосъхраняващо", но и индивидуализирано, основано на комплексен мултидисциплинарен подход. Необходимост за практикуващите хирурзи е доброто познаване на рака като биологичен процес. Настоящият том е опит да се отговори на тази потребност. В нея са развити системно биологията на туморите, епидемиологията ... |
|
Настоящият учебник е одобрен от МОН от комисия в състав: председател - к.т.н. Стефан Стойчев, рецензии - доц. инж. Тодор Станчовски, инж. Божидар Герасимов, главен специалист от МНП - Мария Денчева, редактор - инж. Емилия Томова."При работа с карбураторния двигател с определен бензин, като се повишава степента на сгъстяване, икономичността и мощността му се увеличават. Повишаването на степента на сгъстяване до известна граница, определена от използувания бензин, е целесъобразно и желателно. При превишаване на допустимата за даден бензин степен на сгъстяване, нормалното протичане на процеса на горене се променя, ... |
|
Учебникът е предназначен за учениците от XI клас на ЕСПУ, професия оператор в хранително-вкусовата промишленост. Той има за цел да запознае учениците с технологията и основното технологично обзавеждане при сушенето на зелен тютюн, промишлената обработка на тютюна, производството на цигари, тютюнево фолио и филтърни пръчки. Материалът е групиран в три раздела, в които са описани същността на тютюневата промишленост, технологията на обработката на тютюна (манипулация и ферментация) и технологията на преработката на тютюна (производство на цигари, тютюнево фолио и филтърни пръчки). Важно! Изданието е на много години и ... |
|
Учебникът е одобрен от МОМН и отговаря на учебната програма за техникумите по хранително-вкусова промишленост. В изданието са представени характеристиките на хлебната промишленост, химичният състав на хранителните продукти, видовете брашна, разбухвателните средства, зърнените, житните култури и други материали, използвани в хлебопроизводството. Всички производства, които имат едно и също целево предназначение, образуват отрасъла на дадената промишленост. Така всички хранително-вкусови производства се обединяват в отрасъл хранителна промишленост. Отделните хранително-вкусови производства са самостоятелни промишлености и ... |
|
Учебното съдържание е разпределено в раздели, като всеки раздел има: въвеждащ текст; уроци за нови знания и упражнение; рубрика Основното - накратко; тест за самоконтрол Проверете можете ли...; речник с новите термини. В учебника се акцентира върху причинно-следствените връзки между състава и свойствата на веществата и тяхната употреба. Изяснява се и връзката им с екологични проблеми. Уроците са онагледени с подходящи илюстрации, които осигуряват разнообразие на възприятията и формирането на трайни представи. Задачите са насочени към развиване на логическото мислене на учениците. Към уроците с практическа ... |
|
Настоящето ръководство е съобразено с основните методични единици, залегнали в учебните планове и програми на студентите от специалностите на Аграрния факултет при Тракийски Университет - Стара Загора. Разгледани са въпроси, свързани с основните методи за изследване на мляко и млечни продукти, начините за откриване на фалшификации на суровото мляко и неговото окачествяване. Описани са също и основни анализи на млечни продукти, свързани с окачествяването им, както и такива, извършвани по време на технологичния процес. Ръководството може да бъде ценно помагало и за всички, които работят в областта на млекопроизводството ... |