В книгата се разглеждат най-важните биохимични превръщания на чуждите за организма вещества (ксенобиотиците), попаднали в него. Подробно се излагат биотрансформациите на ксенобиотиците при човека и животните. Проследяват се катализираните от ензими реакции на окисление, редукция и хидролиза (реакции от фаза I) и кондензационните реакции за образуването на чифтни съединения (реакция от фаза II). Специално внимание се обръща на биологичните последици от биотрансформациите - обезвреждане, активиране, възникване на метаболити с канцерогенно действие. Разглеждат се биопревръщанията на различни групи ксенобиотици - промишлени ... |
|
Учебникът е написан по одобрената от МОМН учебна програма. Предназначен е за учениците от професионалните гимназии по горско стопанство и може да бъде използван от студентите в Лесотехническия университет - София от специалностите "Горско стопанство", "Агрономство", "Ландшафтна архитектура", "Екология и опазване на околната среда" и "Ветеринарна медицина" при подготовката им по дисциплините "Ботаника", "Фитоценология", "Опазване на флора и растителността" и "Екология". Настоящото издание е съвместимо с учебната програма за 2023/ ... |
|
Трето преработено и допълнено издание под редакцията на Борис Попов. ... "Във функционалната биохимия се разглеждат молекулните основи на личните физиологични процеси в клетките, тъканите и органите. Изучават се начините на регулация на отделните органи и механизмите, осигуряващи съгласуваното им функциониране. Обект на функционалната биохимия е също така диференцирането на клетките в онтогенезата и процесите обновяването им. Ето защо при написването на учебника ние си поставихме за цел: да представим основните метаболитни процеси в отделните органи; да разгледаме на молекулярно ниво функционалните особености на ... |
|
В първия раздел на "Ботаника" се разглеждат анатомията и морфологията на висшите растения (цитология, хистология и органография). Вторият раздел е посветен на физиологията на растенията, а третият (Екология на растенията) дава знания за екологичните фактори и за взаимодействието на растенията с абиотичната и с биотичната среда. В четвъртия раздел - Систематика на растенията - са дадени сведения за низшите и за висшите растения и са разгледани по-важни за горското стопанство семейства тревисти растения и техни представители. ... |
|
Учебното помагало е предназначено за студенти от всички специалности, които изучават биохимия. ... |
|
Магически растения, тайна структура на растенията, добродетели на простата херметична медицина, филтри, мехлеми, магически отвари, тинктури, аркана, спагирични еликсири. Това ръководство е истински гримоар на растенията, според който се потвърждава, че Цялата Вселена е велика магия и цялото растително царство е оживено от магическа добродетел. Читателят ще намери тук всички основни елементи на ботаногенезата, физиологията и физиогномията на растенията, извлечени от утвърдени източници като Агрипа, Парацелз, Алберт Велики, Кампанела, Ван Хелмонт, Максуел, Мадатанус, Екартсхаузен, Ван дер Беке, Папюс и други. ... |
|
Второ преработено издание под редакцията на Г. Капрелян. ... Учебникът е предназначен за институтите за подготовка на здравни кадри със средно специално образование - медицински сестри, детски медицински сестри, санитарни инспектори и фелдшери."Микробиологията е наука, която изучава най-дребните живи същества. Наименованието на тази наука е съставено от гръцките думи - microd - малък, bios - живот, и logos - учение. Названието микробиология е дадено от Дюклю (E. Duclaux, 1881), а понятието микроб е предложено за първи път от Седйо (Ch. Sedillot, 1878 г.)... Задачата на микробиологията е да изучава морфологията, ... |
|
Книгата обхваща теми, които представят историята и състоянието на екологията; целите, методите и законите в екологията; живото вещество и жизнената среда; абиотичните фактори и въздействието им върху организмите; биотичните фактори; антропогенните фактори; живото вещество и равнищата на организация в биосферата; популацията;биоценозата; биотопа; екосистемата; природните и антропогенните екосистеми; екотехническите системи; биосферата; техносферата; ноосферата и бъдещето на Земята; екологизацията на технологиите и др. ... |
|
Специална поредица най-доброто от високата българска класика ... Георги Кирков е писател, който винаги има пред очите си своите читатели. Произведенията му не са "без адрес". Той познава читателската си публика и добре я разбира. Георги Кирков винаги се стреми да въздейства идейно на своите читатели, да ги спечели за социалистическия идеал, да ги импулсира за борба. Всеки том е придружен от статии, анализиращи от различни гледни точки творчеството на българските класици. Изданието е насочено към ученици и студенти, както и към широката българска общественост. ... |
|
В книгата е направен опит за съчетаване на знанията от общата физиология и биохимия със специфичните особености на частните направления, каквото е физиологията и биохимията на насекомите, където има елементи от сравнителната и еволюционната физиология и биохимия. В системата от знания физиологията и биохимията на насекомите е интегрален модул от обучението по ентомология. Разделите "физиология и биохимия на мускулите" и "Нервна система" биха били полезни за основна подготовка на студентите от всички специалности в Биологическия факултет. Целта на този курс е да се положат основите на системни знания ... |
|
Учебникът е написан по одобрена от Лесотехническия университет учебна програма. Предназначен за студенти от ЛТУ, специалност "Ветеринарна медицина" с цел подготовка по дисциплината "Медицинска ботаника". ... |
|
Над 125 рецепти. Хранителни протоколи и лечебни рецепти, с които да поемете контрола върху тиреоидното си здраве. ... Една готварска книга, написана за хора, които не са специалисти по хранене (нутрициолози), нито са шеф-готвачи. Тя е предназначена за хората, които са готови да поемат отговорност за собственото си здраве. Книгата е лесен за използване и добре организиран наръчник, който предоставя средствата и увереността за оптимизиране на храненето и осигурява рецепти за вкусни ястия, които не изискват целодневен престой в кухнята."Можем да използваме храната като свое лекарство по същия начин, по който използваме ... |