Изключително полезна книга за всяко семейство – представя над 36 рецепти за пити, погачи, турти и хлябове, приготвяни от българката по различни празнични поводи. Всеки, който посегне към тази книга, ще се срещне с нещо много близко и драгоценно, съпътстващо ежедневието ни. Това е хлябът. Хлябът, който от дълбока древност присъства на трапезата и ще присъства докато на земята има хора. Благословен да е човекът, галещ тестото като любимо същество, превръщайки го в продукт, който ни засища, носи ни здраве. Вероятно никой не подозира силата, която задържа добрия майстор-хлебар над бухналото тесто, превърнало се за него в ... |
|
Тагетесът (Tagete patula) е едногодишно непретенциозно и изобилноцъфтящо цвете. Поради тези си характеристики, често се използва за декорация на балкони, градини и паркове. Не е претенциозен относно почвата, но предпочита открити и слънчеви места, като е чувствителен към измръзване. Тагетисът има изправено стебло и кичести цветове в ярки краски - жълти, оранжеви и жълтокафяви. На височина достига 15 - 25 cm, което го прави изключително подходящо за бордюри и лехи. Сее се на открито през февруари и март и цъфти от май до октомври или до първите минусови температури. Други имена на Тагетиса: Турта, Камшик. ... |
|
Тагетесът (Tagete patula) е едногодишно непретенциозно и изобилноцъфтящо цвете. Подходящо е за декорация на балкони, градини и паркове. Семената се засяват на открито от април до май на дълбочина 0.5 cm и разстояние 25 cm, и цъфтят от юни до октомври месец. Растението не е претенциозно относно почвата, но вирее на открити и слънчеви места, тъй като е чувствително на измръзване. Тагетесът има изправено стъбло и кичести цветове в ярки краски - жълти и оранжеви. За удължен цъфтеж поливайте умерено и подхранвайте редовно с течен тор за цветя . Растението е естествен репелент срещу белокрилки и достига височина до 35 cm. ... |
|
Съставител: Елена Кръстева . ... Конопида със сирене, Спаранги Louis XV или Омелета с домати са само част от над 400 ястия от българската кухня през XIX век, чиито рецепти ще откриете в тази книга. Съветите са взети от страниците на нашата преса след Освобождението и се публикуват за първи път оттогава. Те не само показват какво е влизало в стомаха на строителите на съвременна България, но и какви са били техният бит и език и как са се променили след това."Разгърнах тази книга с любопитство, а я затворих с усещането за изпитано удоволствие. Вие, читателите, ще се почувствате като кулинарни археолози, които ровят в ... |