Хигиена и лекуване на душата е капиталната публицистична творба на големия български лечител и общественик Петър Димков (1886 - 1981). Работата по книгата започва през 20-те години и продължава до кончината си. Произведението е изградено на четири източника: учението на мировите Учители и мъдростта на велики хора - пътят на човека, добродетели и пороци, цел в живота, щастие и успех, труд и пари, избор на професия; здраве - природосъобразен живот, билкови рецепти за най-често срещани заболявания, за нервни болести, за наднормено тегло, рецепти за красота; окултни знания - сънища, ясновидство, интуиция, карма, ... |
|
С влиянието на храната върху организма се занимава хигиената на храненето. Нейната цел е да съдейства чрез научнообоснованото хранене да се осигурява оптимално развитие на човешкия организъм, добро здраве, висока трудоспособност и творческо дълголетие. За постигане на тази цел тя решава следните задачи: разработва физиологично обосновани норми за потребностите от хранителни вещества и хранителни продукти и определя хранителните режими за оптимално хранене на човека; разработва хигиенни норми за "химичната чистота" на продуктите и готовата храна, на основата на които се определят условията за производството ... |
|
Бет не обича да си мие зъбите и скоро ще разбере, че този лош навик има неприятни последици. Липсата на лична хигиена и почистване на дома увеличава мръсотията и води до развитието на болестотворни микроорганизми. Ще научите как да направите хигиената свой навик и ще разберете как хората са поддържали добра хигиена преди хилядолетия. ... |
|
Осемдесет и три годишният Претекстат Так, автор на двайсет и два романа, Нобелов лауреат, е намерен мъртъв в дома си. Два месеца преди да угасне от рядък вид рак на хрущялите, журналисти от цял свят идват да интервюират заядливия и дебел старец, ненавиждащ жените и човечеството. От петимата журналисти, допуснати до вечно киселия Претекстат Так, четирима биват позорно изгонени, тъй като не са чели нито ред от него. Петата, Нина, ще разкрие тайната му именно защото е изчела всички книги на противния старец, една от които - незавършена - носи следното заглавие: Хигиена на убиеца..."Бих искал да ви обясня, че удушавайки ... |
|
Учебникът е профилиран за студентите по дентална медицина и фармация. Съдържанието на учебника цели получаване на обща и специализирана медицинска компетентност на бъдещите лекари и е съобразено с европейските стратегии в областта на общественото здраве и превантивната медицина. Включени са следните раздели: основи на здравната профилактика и хигиенната наука; околна среда и здраве; лечебни заведения (видове, здравни норми, изисквания към аптеки, дрогерии, условия на труд на фармацевта); трудова медицина; хранене и здраве (включително здравословен начин на живот); хигиена на детската и юношеската възраст. Учебните ... |
|
Трето преработено издание. ... Училищната хигиена е клон на профилактичната медицина. Тя е комплексна наука, която се базира върху постиженията на общата и социална хигиена, възрастовата физиология и психология и психология, педагогиката и други. Изданието е основно преработено. Изцяло осъвременена е последната глава, която включва раздел, посветен на новата здравно образователна програма за средното училище. Променен е моделът, по който е систематизирано учебното съдържание във всеки раздел. Той включва ключови думи, водеща идея, опорни знания, въпроси и задачи. Доц. Николина Колева е доктор по медицина. Специализира ... |
|
Учебникът Хигиена на храненето и хранително законодателство е предназначен за ползване от учениците в специализираните средни учебни заведения, които подготвят кадри за професиите от професионалното направление Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг. Съдържанието му съответства на учебната програма по предмета от 2005 година и е допълнено с няколко теми, които касаят главно управлението на безопасността на кулинарната продукция. Учебникът е оформен в две части - Основи на науката за хранене на човека и Хигиена на заведенията за хранене и хранително законодателство, които обхващат пет глави. Учебният материал се ... |
|
Учебникът е написан съгласно учебната програма по хигиена на храните и хранително законодателство (2001 г.) за всички специалности и професии от професионално направление ХВП. Съобразени са научните постижения, изискванията за хармонизиране с Директивите на Европейския Съюз и потребностите на специалистите от ХВП от основната подготовка по хигиена на храните. Дава се цялостна представа за влиянието на замърсителите върху организма и за тяхната хигиенна оценка, посочват се пътищата за постъпването им в храните и се очертават основните мерки за предотвратяване на хранителните опасности. Разглеждат се факторите и условията ... |
|
Основните направления на училищната хигиена и свързаните с нея здравно образование и възпитание са особено актуални през XXI век, когато за най-значим проблем се определя опазването на личното и общественото здраве като предпоставка за икономическа стабилност и растеж на всяка нация. Главното предназначение на този учебник е да подпомогне педагогическите специалисти в придобиването на по-голяма увереност при преодоляване на предизвикателството укрепване и опазване здравето на децата и подрастващите в училище. Това е свързано с притежаването на достатъчно знания и умения от учителя, педагогическия съветник и останалия ... |
|
Формат: А4 Вид: брошура Обем: 50 листа ... |
|
Учебникът е написан в съответствие с учебната програма на МОМН за професиите и специалностите в професионалните гимназии. Съобразени са научните постижения, изискванията за хармонизиране с Директивите на Европейския съюз и опитът от досегашното преподаване на тази дисциплина. Вниманието е насочено към хранителните опасности, предвиждането и определянето на критичните моменти в производствения процес и организирането на надзор и контрол в критичните точки за осигуряване на безопасна и здравословна храна. Получават се трайни знания за състава на хранителните продукти и умение за съставяне на менюта, съобразени с ... |
|
Дневникът е предназначен за фирми в хранително-вкусовата промишленост. Подготвен с отвори за прошнуроване (при необходимост) и архивиране. Хартията е обикновена, нехимизирана с възможност за 2880 записа. ... |