Броколите (Brassica oleracea var. italica) са подвид растение от семейство Кръстоцветни. Кълновете от броколи са добър източник на минерали като калий и сяра, на фибри и витамини А и С. Също така те са природен агент срещу туморни клетки, богати са на живи ензими, които укрепват естествените защитни сили на организма. Вкусът им е остър и леко лютив, което ги прави подходящи за комбиниране с други видове кълнове.
Метод на покълване:- Накиснете семената в съд пълен с вода на стайна температура. Количеството трябва да е достатъчно, за да ги покриете.
- След 8 - 12 h извадете семената и ги изплакнете добре под течаща вода.
- Разстелете ги равно върху съда за покълване.
- Този вид семена понася еднакво добре покълване в торбичка от коноп или лен и в стъклен буркан.
- Премивайте семената по 2 - 3 пъти на ден, докато покълнат напълно.
- При премиването следете да са отцедени добре, защото започват да гният или мухлясват, ако има излишно количество вода.
- Извадете кълновете от съда за покълване, когато станат готови. Може да ги замразите или приберете в хладилника.
- Преди консумация изплакнете добре кълновете, както миете салата.
Продуктът е сертифициран като био от Bio-Siegel.