Семената от Чубрица (Satureja) са едногодишни растения, които са широко разпространени в традиционната българска кухня. Съхраняват се в сушено състояние, като запазват вкусовите си качества. За свежа консумация и наситен вкус реколтата се бере преди цъфтеж. За сушене и консервиране чубрицата се събира след цъфтеж. Начин на отглеждане: Засейте семената на дълбочина 1 - 2 cm и поливайте на лека струя за да не отмиете семената. За ароматна и богата реколта осигурете слънчево изложение, добре дренирана почва и редовно поливане. ... |
|
Семената от Копър (Anethum graveolens) са ароматни сортове, които могат да се отглеждат целогодишно. Могат да се отглеждат в домашни условия в саксии или сандъчета и да се използват като подправка към ястия. За свежа консумация и наситен вкус реколтата се бере преди цъфтеж. За сушене и консервиране копърът се събира след цъфтеж. Начин на отглеждане: Засейте семената на дълбочина 1 - 2 cm и поливайте на лека струя, за да не отмиете семената. За ароматна и богата реколта осигурете слънчево изложение, добре дренирана почва и редовно поливане. ... |
|
Горската ягода (Fragaria vesca Regina) е подходяща за целогодишно саксийно отглеждане при минимална температура от 11°С. Плодовете ѝ са сочни, дребни, вкусни и привлича полезни насекоми в градината. Богати са на Витамин C и дават изобилна реколта. Сеитбата им за разсад е през периода от март до април, а на открито от май до септември. Семената се разпределят равномерно и покриват с тънък слой почва, тъй като са много дребни и могат да не покълнат, ако са засяти дълбоко. Слага се прозрачно фолио или друго върху саксията така, че да осигури достатъчно влажност за покълване и в същото време да се наблюдава растежа. ... |
|
Микро растенията се отглеждат лесно и бързо в домашни условия. Консумират се в ранен етап на растеж от момента, в който растенията развият първите 2 листенца на растението. Микро манголдът е с ярко зелени листа и с цветни стебла, които са пълни с полезни вещества. Те са богати на витамин К и фибри и са чудесно допълнение към ястия и салати. Първата реколта се очаква след 2 - 3 седмици. Начин на отглеждане: Напълнете плосък съд с качествен торфен субстрат. Заравнете почвата и я напоете с вода (до състояние на влажна домакинска гъба). Разпръснете гъсто и равномерно семената. Притиснете семената към почвата за по- ... |
|
Нахутът (Cicer arietinum) е от семейството на бобовите храни с важни кулинарни и хранителни качества, които са богати на протеини и фибри. Растението е топлолюбиво и светлолюбиво, което предпочита слънчево изложение и леки дренирани почви. Сеитбата му е през периода от април до май, а беритбата е от юли до август. Вегетационният период е от 90 до 120 дни, а при минимална температура на почвата от 15°С, покълва за периода от 7 до 15 дни. За по-бързо покълване преди засяване, накиснете семената за 12 h в хладка вода. Нахутът може да се консумира пресен, сух или покълнал. ... |
|
Семената от Мащерка (Thumus vulgaris) са най-универсалните подправки, които се използват за приготвянето на чай, компреси, козметични продукти, като прясна подправка за салати, супи, сосове и маринати. Мащерката е многогодишно растение, чувствително към количеството светлина в началния период, тъй като се развива бавно и не понася засенчване. Може да се отглежда както на открито в градината, така и в саксии и сандъчета на балкона. За свежа консумация и наситен вкус реколтата се бере преди цъфтеж. За сушене и консервиране мащерката се събира след цъфтеж. Начин на отглеждане: Засейте семената на дълбочина 0.5 - 1 cm и ... |
|
С подаръчния комплект на Simetro books можеш да засаждаш и отглеждаш красиви растения в домашни условия. Благодарение на него всеки, макар и неопитен градинар, може да се превърне в успешен такъв. В комплекта ще откриеш метална кашпа, 3 саксийки, почва и семена от незабравка, синчец, цветни маргаритки и гайлардия. Семената са в един общ плик, като можете да изсипете по няколко във всяка една работна саксийка или да изсипете пръстта и семената директно в металната кашпа, като трябва да внимавате да не преполивате цветята, защото корените им ще загният. Освен това можете да не посявате всички семена, а да оставите ... |
|
Микро растенията се отглеждат лесно и бързо в домашни условия. Консумират се в ранен етап на растеж от момента, в който растенията развият първите 2 листенца на растението. Микро кориандърът има приятен пиперливо-лимонов вкус и е подходящ за пресни задушени зеленчуци, печена риба и месо на скара. Широко разпрастранен е в латиноамериканската и азиатската кухня. Семената от кориандър са богати на магнезий, фосфор, фибри и етерични масла. Първата реколта се очаква след 2 - 3 седмици. Начин на отглеждане: Напълнете плосък съд с качествен торфен субстрат. Заравнете почвата и я напоете с вода (до състояние на влажна ... |
|
Магданозът (Petroselinum crispum) е високодобивен листен сорт, който може да се отглежда целогодишно. Може да се отглежда в домашни условия в саксии или сандъчета и да се използва като подправка към ястия. За свежа консумация и наситен вкус реколтата се бере преди цъфтеж. За сушене и консервиране магданозът се събира след цъфтеж. Начин на отглеждане: Засейте семената на дълбочина 1 - 2 cm и поливайте на лека струя, за да не отмиете семената. За ароматна и богата реколта, осигурете слънчево изложение, добре дренирана почва и редовно поливане. ... |
|
Семената от Кейл (Curly Kale Halbhoher) съдържат много полезни витамини и минерали, които придават пикантен привкус на свежата салата. Богат е на витамини А, К и С. Могат да се отглеждат в саксия или сандъче на балкона или вкъщи. Семената се засяват между март и май, a сеитбата им на открито е през периода май - юли. Цветните стебла се премахват, за да се запази превъзходните качества на листата. Готовата реколта се бере от август до февруари, като през най-студените дни покривайте листата с градинарско фолио. Начин на отглеждане: С молив или лопатка направете лехи през 5 - 6 cm и полейте предварително. Посолете ... |
|
Микро растенията се отглеждат лесно и бързо в домашни условия. Микро репичките имат свеж, леко пикантен вкус и са подходящи за сандвичи, салати, супи и суши. Консумират се в ранен етап на растеж от момента, в който растенията развият първите 2 листенца на растението. Репичките са супер храна, богати са на калий, калций и желязо. Първата реколта се очаква след 2 - 3 седмици. Начин на отглеждане: Напълнете плосък съд с качествен торфен субстрат. Заравнете почвата и я напоете с вода (до състояние на влажна домакинска гъба). Разпръснете гъсто и равномерно семената. Притиснете семената към почвата за по-добър контакт. ... |
|
Микро растенията се отглеждат лесно и бързо в домашни условия. Босилекът е ароматен и е чудесно допълнение към сандвичи, салати и ястия. Те съдържат всички витамини и хранителни вещества и са по-развити от кълновете, по-малки от стандартните растения. Първата реколта се очаква след 2 - 3 седмици. Начин на отглеждане: Напълнете плосък съд с качествен торфен субстрат. Заравнете почвата и я напоете с вода (до състояние на влажна домакинска гъба). Разпръснете гъсто и равномерно семената. Притиснете семената към почвата за по-добър контакт. Пулверизирайте 1 - 2 пъти дневно. Съвет: Поддържайте умерена влага при ... |