Уредът от "Bavicchi" е удобен за покълване на семена в домашни условия. Той представлява комплект от 4 пластмасови съда, всеки от които има диаметър ∅ 20 cm. Три от съдовете имат дупки за добър дренаж на водата и 4 подразделения на дъното си. Последния съд е предназначен да събира излишната вода. Уредът може да се използва за покълване на всякакъв вид семена. За да направите кълновете следвайте стъпките: Накиснете семената в съд с вода за една нощ, за период от 8 до 10 h. На следващия ден изплакнете семената под течаща вода. Поставете уреда върху равна повърхност, на стайна температура и без пряк ... |
|
Салвията (Salvia officinalis) е многогодишен вечнозелен и медоносен полухраст, който е богат на етерични масла. Деликатният му аромат го прави предпочитана подправка при приготвяне на риба, пиле и зеленчуци, докато антивъзпалителните му свойства го правят неизменна съставка в домашната аптечка. Вирее добре на топли и слънчеви места. Почвата трябва да бъде пропусклива и богата на хранителни вещества. Растението не търпи преполиване. При нормални зимни температури може да презимува. Цъфти през лятото, а листата се берат през есента (първата година) и при достигане на дължина от 8 до 10 cm. Семената се засяват на открито от ... |
|
Мащерката (Thumus vulgaris) е многогодишно медоносно растение, но чувствително към количеството светлина, особено в началния период, тъй като се развива бавно и не понася засенчване. Мащерката е подобна на храст, силно разклонена с бледолилави до бели цветове и височина 25 - 30 cm. Намира широко приложение на употреба, благодарение на наличието на етерично масло, минерални соли, дъбилни вещества и други и се използва за приготвяне на чай, компреси, козметични продукти и, естествено, като подправка за салати, супи, сосове и маринати. Може да се отглежда както навън, така и в саксия на балкона, но бидейки растение на ... |
|
Yellow Wonder е сорт ягода, която e по-сочна и сладка от червената. Подходяща e за отглеждане в саксии, около бордюри и алеи. Ягодата е многогодишна, предпочита добре дренирани и леко кисели (pH 6 - 6.5) почви и слънчево изложение. Семената се засяват на открито между април и март, а за разсад между януари и февруари. Беритба между юни и октомври. Височината, която растението достига, е 20 - 30 cm. Съвет: Събирайте редовно готовата реколта, за да стимулирате образуването на нови цветове, а в началото на лятото и през есента подхранете с тор за дребноплодни храсти. ... |
|
Босилекът (Ocimum basilicum) е едногодишно растение с характерен аромат, което се използва като подправка в кулинарията. Той е с ниско съдържание на въглехидрати и има антисептично и болкоуспокояващо действие. Обичащият слънце босилек може да се отглежда както в двора, така и в домашни условия в саксии или сандъчета. Сеитбата за разсад се извършва от март до април. Семената се засяват на открито от май до юни, а беритбата е от юни до октомври. Босилекът е подходящ за направата на кето босилеково песто. Начин на отглеждане: Напълнете саксия или сандъче с почва, заравнете и притиснете за контакт. Полейте ... |
|
Копърът (Anethum graveolens) е едногодишно студоустойчиво растение. Може да се отглежда в домашни условия в саксии или сандъчета и да се използва като подправка към ястия. Семената може да се засаждат два пъти в годината - между март и май месец, както и между юли и септември. Растението вирее добре на слънце и лека плодородна почва. Младите растения имат нужда от обилно поливане, докато възрастните може да издържат на суша. Беритбата е между април и ноември месец. Съвет: За да разполагате с реколта в различни периоди, може да повтаряте засажданията през 2 - 3 седмици. ... |
|
Босилекът (Ocinum basilicum) е едногодишно растение с характерна миризма, което се използва като подправка в кулинарията. Освен това босилекът има антисептично и болкоуспокояващо действие. Обичащият слънце босилек може да се отглежда както в двора, така и в домашни условия в саксии или сандъчета. Семената се засяват на открито от април до август, а беритбата е от юни до ноември. Босилекът достига височина 40 - 50 cm. Съвети: засейте семената на дълбочина 0.5 - 1 cm и поливайте на лека струя, за да не ги отмиете за ароматна и богата реколта осигурете слънчево изложение и редовни поливки за свежа консумация и ... |
|
Годжи Бери (Lycium barbarum) е многогодишен полухраст с ядливи плодове, които могат да се консумират директно, в сушено състояние или да се добавят към ястия и напитки. Той произхожда от Хималаите и е познат като "храната на дълголетниците". Семената за разсад се засяват от март до април месец. Готовите растения се засаждат на постоянното си място през есента. Растението не е претенциозно и може да се отглежда и в по-бедни и каменисти почви. Отгледано от семе растението ще започне да плододава след 3 - 4 години, в периода от юли до късна есен. Издържа до - 20°. ... |
|
Динята (Citrulus lanatus Crimson sweet) е едногодишно растение, обичащо слънчеви места. Динята е позната като източник на пектинови вещества, фибри и витамини и подобрява процеса на смилане и усвояване на храната, а фолиевата киселина, която съдържа, има важна роля при профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Диненият сок облекчава и лекува при изгаряния на кожата. Сеитбата на семената за разсад се прави през февруари и март, а на открито - април и май, като имат дълъг вегетационен период, а главният корен на динята достига на дълбочина повече от метър. Дините са взискателни към топлина и светлина и се нуждаят от ... |
|
Копривата (Urtica dioica) е многогодишно медоносно и лековито растение. Тя съдържа богато съдържание на витамини, фибри и аминокиселини. Освен като храна, копривата може да се използва и за направа на компост. Отглежда се лесно, като предпочита слънчево изложение и плодородна почва. Зимоустойчива е в нашия климат и е препоръчително през 5 години да се сменя мястото ѝ. Полива се редовно, но умерено. Семената се засяват на открито от февруари до май, а беритбата е от май до ноември. Копривата достига височина 70 cm. ... |
|
Ягодата (Fragaria) е многогодишно тревисто растение. Сортът е високодобивен. Плодовете са с червен цвят и сладък вкус. Ягодите се използват в състава на торти, сладкиши и конфитюри. Семената се засяват на открито в периода между март и август месец. Беритбата на плодовете е между април и октомври. Ягодата вирее добре на слънце и обича редовно поливане. За по-добър растеж, цъфтеж и плододаване използвайте гранулиран тор за плодове. ... |
|
Магданозът (Petroselinum crispum) е едногодишно растение с гладки, назъбени и тъмнозелени листа със силен аромат. Може да се отглежда в саксии и сандъчета или в зеленчукова градина. Семената се засяват на открито от февруари до май, а беритбата е целогодишна. Магданозът е с ниско съдържание на въглехидрати и има приложение в кулинарията. Подходящ е за направата на кето салата Табуле, а 5 g от реколтата му осигуряват 100% от препоръчителната дневна доза витамин К. Начин на отглеждане: Напълнете саксия или сандъче с почва, заравнете и притиснете за контакт. Полейте предварително. Разпръснете семената равномерно и ги ... |