Ментата (Mentha rotundifolia) е многогодишно медоносно растение. Достига височина 40 cm и е често използвана подправка в кулинарията и билкарството. Може да се отглежда както в саксии и сандъчета, така и в зеленчуковата градина, като обича влажна, но отцедлива почва. Оптималната температура през вегетацията е 22 - 25°C. Семената се засяват на открито от март до май, а беритбата се извършва от юни до октомври. ... |
|
Саксийната ягода (Fragaria vesca Ruegen) е многогодишно, саксийно растение с бели цветове, разположени на дълги, силно разклонени дръжки. Плодовете са едри, сладки и сочни. Сортът е ранен и високопродуктивен, отглеждан главно в саксия. Семената се засяват от март до май, а беритбата е от юни до август. Сортът е подходящ за целогодишно отглеждане при минимална температура 11°C и максимална - 24°C. ... |
|
Копривата (Urtica dioica) е многогодишно медоносно и лековито растение. Тя съдържа богато съдържание на витамини, фибри и аминокиселини. Освен като храна, копривата може да се използва и за направа на компост. Отглежда се лесно, като предпочита слънчево изложение и плодородна почва. Зимоустойчива е в нашия климат и е препоръчително през 5 години да се сменя мястото ѝ. Полива се редовно, но умерено. Семената се засяват на открито от февруари до май, а беритбата е от май до ноември. Копривата достига височина 70 cm. ... |
|
Копърът (Anethum graveolens) е едногодишно студоустойчиво растение. Може да се отглежда в домашни условия в саксии или сандъчета и да се използва като подправка към ястия. Семената може да се засаждат два пъти в годината - между март и май месец, както и между юли и септември. Растението вирее добре на слънце и лека плодородна почва. Младите растения имат нужда от обилно поливане, докато възрастните може да издържат на суша. Беритбата е между април и ноември месец. Съвет: За да разполагате с реколта в различни периоди, може да повтаряте засажданията през 2 - 3 седмици. ... |
|
Босилекът (Ocimum basilicum) е едногодишно растение с характерен аромат, което се използва като подправка в кулинарията. Той е с ниско съдържание на въглехидрати и има антисептично и болкоуспокояващо действие. Обичащият слънце босилек може да се отглежда както в двора, така и в домашни условия в саксии или сандъчета. Сеитбата за разсад се извършва от март до април. Семената се засяват на открито от май до юни, а беритбата е от юни до октомври. Босилекът е подходящ за направата на кето босилеково песто. Начин на отглеждане: Напълнете саксия или сандъче с почва, заравнете и притиснете за контакт. Полейте ... |
|
Физалисът (Tomatillo amarylla) е нискокалоричен сладко-кисел плод, богат на витамини и калий. Той се консумира суров или се използва за приготвяне на супи, сосове и мексиканска салца. Плодът е зелен, а вътрешната, месеста част е бяла. Физалисът (Tomatillo amarylla) се отглежда като домат. Напълно узрял плодът има много сладък вкус и придава необикновен вкус на ястията. Семената се засяват на закрито от февруари до март месец. Сеитбата на открито се извърша от април до юни месец. Готовите плодове се берат от юли до октомври месец. За богата реколта осигурете на доматите много светлина, висока влажност на почвата и добър ... |
|
Пъпешът ананас (Cucumis melo Ananas) е едногодишно, слънцелюбиво растение. Сортът е средноранен и има високо съдържание на фолиева киселина, калий, магнезий, глюкоза и витамини. Консумира се свеж, замразен, в плодови салати или в десерти. Сеитбата за разсад е от януари до март и се разсажда през март и април. Оптималната температура за растеж и развиване е 28 - 30°С. Пъпешите имат нужда от често поливане, но най-претенциозни са към влага в почвата в периодите на цъфтеж и нарастване на плода. Пъпешите изискват топли и рохкави почви. Плодовете се берат сутрин рано след вдигане на росата, но преди да настъпят горещите часове ... |
|
Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Семената от Рукола (Eruca vesicaria ssp. sativa) изискват по-специални грижи през първите дни на подготовка, за да покълнат. Подобно на семената от босилек и лененото семе тя образува желе, почти веднага щом бъде потопена във вода. Покълналите семена от рукола имат сладък, мек и ядков вкус, който ... |
|
Динята (Citrulus lanatus Crimson sweet) е едногодишно растение, обичащо слънчеви места. Динята е позната като източник на пектинови вещества, фибри и витамини и подобрява процеса на смилане и усвояване на храната, а фолиевата киселина, която съдържа, има важна роля при профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Диненият сок облекчава и лекува при изгаряния на кожата. Сеитбата на семената за разсад се прави през февруари и март, а на открито - април и май, като имат дълъг вегетационен период, а главният корен на динята достига на дълбочина повече от метър. Дините са взискателни към топлина и светлина и се нуждаят от ... |
|
Китайските броколи или рапини са малки броколи - зеленолистни зеленчуци, богати на калций, калий, витамини A и C. Те принадлежат към семейството на кръстоцветните растения, като спадат в същия подвид като ряпата, въпреки че наподобяват малки броколи. Широко използвани са в италианската и азиатската кухня, като се отличават с леко горчив вкус. Метод на покълване: Накиснете семената в съд пълен с вода на стайна температура. Количеството трябва да е достатъчно, за да ги покриете. След 8 - 10 часа извадете семената и ги изплакнете добре под течаща вода. Разстелете ги равно върху съда за покълване. Този вид семена ... |
|
Магданозът (Petroselinum crispum) е едногодишно растение с гладки, назъбени и тъмнозелени листа със силен аромат. Може да се отглежда в саксии и сандъчета или в зеленчукова градина. Семената се засяват на открито от февруари до май, а беритбата е целогодишна. Магданозът е с ниско съдържание на въглехидрати и има приложение в кулинарията. Подходящ е за направата на кето салата Табуле, а 5 g от реколтата му осигуряват 100% от препоръчителната дневна доза витамин К. Начин на отглеждане: Напълнете саксия или сандъче с почва, заравнете и притиснете за контакт. Полейте предварително. Разпръснете семената равномерно и ги ... |
|
Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Нахутът (Cicer arietinum) е известен с високото си съдържание на протеини и ензими. Покълването на семената му освобождава пълния, хранителен потенциал, като благоприятства усвояването на полезни вещества. Нахутът е основна съставка на арабския хумус. Към него може да добавите и кълнове, което ще ... |