Глухарчето (Taraxacum officinale) е многогодишно, тревисто растение. Може да се отглежда в саксии и сандъчета. За консумация се използват корените, стъблото и листата, които има леко горчив вкус. Глухарчето се използва при отслабване, стомашни неразположения, диабет, високо кръвно, кашлица, безсъние, акне и други. Отглежда се като многогодишна култура, въпреки че се гледа основно за корени. След изваждане на основния корен малките коренчета, които остават в почвата, се саморазсаждат и развиват до следващата година. Реколтата от листа и стръкове се събира още от първата година преди цъфтеж, за да се запазят максимално ... |
|
Пъпешът ананас (Cucumis melo Ananas) е едногодишно, слънцелюбиво растение. Сортът е средноранен и има високо съдържание на фолиева киселина, калий, магнезий, глюкоза и витамини. Консумира се свеж, замразен, в плодови салати или в десерти. Сеитбата за разсад е от януари до март и се разсажда през март и април. Оптималната температура за растеж и развиване е 28 - 30°С. Пъпешите имат нужда от често поливане, но най-претенциозни са към влага в почвата в периодите на цъфтеж и нарастване на плода. Пъпешите изискват топли и рохкави почви. Плодовете се берат сутрин рано след вдигане на росата, но преди да настъпят горещите часове ... |
|
Уредът от "Bavicchi" е удобен за покълване на семена в домашни условия. Той представлява комплект от 4 пластмасови съда, всеки от които има диаметър ∅ 20 cm. Три от съдовете имат дупки за добър дренаж на водата и 4 подразделения на дъното си. Последния съд е предназначен да събира излишната вода. Уредът може да се използва за покълване на всякакъв вид семена. За да направите кълновете следвайте стъпките: Накиснете семената в съд с вода за една нощ, за период от 8 до 10 h. На следващия ден изплакнете семената под течаща вода. Поставете уреда върху равна повърхност, на стайна температура и без пряк ... |
|
Копърът (Anethum graveolens) е едногодишно студоустойчиво растение. Може да се отглежда в домашни условия в саксии или сандъчета и да се използва като подправка към ястия. Семената може да се засаждат два пъти в годината - между март и май месец, както и между юли и септември. Растението вирее добре на слънце и лека плодородна почва. Младите растения имат нужда от обилно поливане, докато възрастните може да издържат на суша. Беритбата е между април и ноември месец. Съвет: За да разполагате с реколта в различни периоди, може да повтаряте засажданията през 2 - 3 седмици. ... |
|
Физалисът (Tomatillo amarylla) е нискокалоричен сладко-кисел плод, богат на витамини и калий. Той се консумира суров или се използва за приготвяне на супи, сосове и мексиканска салца. Плодът е зелен, а вътрешната, месеста част е бяла. Физалисът (Tomatillo amarylla) се отглежда като домат. Напълно узрял плодът има много сладък вкус и придава необикновен вкус на ястията. Семената се засяват на закрито от февруари до март месец. Сеитбата на открито се извърша от април до юни месец. Готовите плодове се берат от юли до октомври месец. За богата реколта осигурете на доматите много светлина, висока влажност на почвата и добър ... |
|
Динята (Citrulus lanatus Crimson sweet) е едногодишно растение, обичащо слънчеви места. Динята е позната като източник на пектинови вещества, фибри и витамини и подобрява процеса на смилане и усвояване на храната, а фолиевата киселина, която съдържа, има важна роля при профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Диненият сок облекчава и лекува при изгаряния на кожата. Сеитбата на семената за разсад се прави през февруари и март, а на открито - април и май, като имат дълъг вегетационен период, а главният корен на динята достига на дълбочина повече от метър. Дините са взискателни към топлина и светлина и се нуждаят от ... |
|
Ментата (Mentha rotundifolia) е многогодишно медоносно растение. Достига височина 40 cm и е често използвана подправка в кулинарията и билкарството. Може да се отглежда както в саксии и сандъчета, така и в зеленчуковата градина, като обича влажна, но отцедлива почва. Оптималната температура през вегетацията е 22 - 25°C. Семената се засяват на открито от март до май, а беритбата се извършва от юни до октомври. ... |
|
Босилекът (Ocinum basilicum) е едногодишно растение с характерна миризма, което се използва като подправка в кулинарията. Освен това босилекът има антисептично и болкоуспокояващо действие. Обичащият слънце босилек може да се отглежда както в двора, така и в домашни условия в саксии или сандъчета. Семената се засяват на открито от април до август, а беритбата е от юни до ноември. Босилекът достига височина 40 - 50 cm. Съвети: засейте семената на дълбочина 0.5 - 1 cm и поливайте на лека струя, за да не ги отмиете за ароматна и богата реколта осигурете слънчево изложение и редовни поливки за свежа консумация и ... |
|
Лайката (Matricaria recutita) е многогодишно медоносно и лековито растение. Тя се отглежда много лесно и се бере при напълно разцъфтяли цветове. Цветовете ѝ са богати на етерични масла и предпочита слънчеви места, въздушна топлина и отцедлива почва. Семената се засяват на открито от април до юни, а беритбата от май до септември. Лайката достига височина 40 cm. ... |
|
Мащерката (Thumus vulgaris) е многогодишно медоносно растение, но чувствително към количеството светлина, особено в началния период, тъй като се развива бавно и не понася засенчване. Мащерката е подобна на храст, силно разклонена с бледолилави до бели цветове и височина 25 - 30 cm. Намира широко приложение на употреба, благодарение на наличието на етерично масло, минерални соли, дъбилни вещества и други и се използва за приготвяне на чай, компреси, козметични продукти и, естествено, като подправка за салати, супи, сосове и маринати. Може да се отглежда както навън, така и в саксия на балкона, но бидейки растение на ... |
|
Саксийната ягода (Fragaria vesca Ruegen) е многогодишно, саксийно растение с бели цветове, разположени на дълги, силно разклонени дръжки. Плодовете са едри, сладки и сочни. Сортът е ранен и високопродуктивен, отглеждан главно в саксия. Семената се засяват от март до май, а беритбата е от юни до август. Сортът е подходящ за целогодишно отглеждане при минимална температура 11°C и максимална - 24°C. ... |
|
Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Сминдухът (Trigonella foenum-graecum) е познат от Близкия изток и принадлежи към сем. Бобови (Fabaceae). Той е използван от египетските фараони по време на свещените си празници, от средновековните монаси, които лекували с него чернодробни проблеми, инфекции и простуди. Във византийско време, ... |