Цветният манголд (Swiss chard Multicolour) е познат още като спанаково или листно цвекло. Може да се отглежда в градината, както и в саксия или сандъче на балкона. Манголдът обича богата и влажна почва. Сеитбата на открито е през април, а беритбата е между юни и септември. Растението е богато на протеини и фибри и е с ниско съдържание на въглехидрати. Начин на отглеждане: Напълнете саксия или сандъче с почва, заравнете и притиснете за контакт. Полейте предварително. Разпръснете семената равномерно и ги покрийте с около 1 cm почва. Отново притиснете за контакт. Покрийте саксията с прозрачно фолио, за да ... |
|
Кресонът (Lepidium sativum) е едногодишно растение и е богат източник на витамини, протеини и фибри. Той може да вирее и да се консумира целогодишно в домашни условия в саксии или сандъчета , както и на балкона през месеците без отрицателни температури. За външно отглеждане сейте от март до май. Растенията са готови за беритба след 2 - 3 седмици. Честото поливане на растението допринася листата да останат нежни, а вкусът свеж. За удължена реколта сейте през 1 - 2 седмици и не поставяйте на директно слънце. Кресонът е с ниско съдържание на въглехидрати и има приложение в кулинарията. Подходящ е за направата на кето ... |
|
Лайката (Matricaria recutita) е многогодишно медоносно и лековито растение. Тя се отглежда много лесно и се бере при напълно разцъфтяли цветове. Цветовете ѝ са богати на етерични масла и предпочита слънчеви места, въздушна топлина и отцедлива почва. Семената се засяват на открито от април до юни, а беритбата от май до септември. Лайката достига височина 40 cm. ... |
|
Фасулът "Processor" (Phaseolus vulgaris) е средно късен, храстовиден сорт фасул с гладки и крехки шушулки с наситено зелен цвят. Той е богат на фибри и витамини и е подходящ за салати и консервиране. Семената се засяват на открито от април до юли месец на постоянно място. Сейте по 4 - 5 семена в гнездо на разстояние 50 cm едно от друго и на 20 - 30 cm между отделните растения. Когато растенията достигнат 30 cm височина, трябва да се привържат към подпора и да се подхранват. Вегетационния период продължава 60 дни. Готовата реколта се бере от юни до септември месец. Шушулката достига големина до 12 - 15 cm. ... |
|
Фасулът "Аура" (Phaseolus vulgaris) е саксиен храстовиден, високо добивен сорт за зрял боб. Неговите зърна са бели и овални. Може да се използва в кулинарията. Семената се засяват на открито от април до юни месец. Вегетационния период продължава 95 - 110 дни. Готовата реколта се бере от юни до септември месец. Цъфти с красиви, лилави цветове. Растението вирее добре на топли и светли места с леки почви с добър дренаж. Веднъж седмично поливайте обилно с вода. Опаковка от 50 g. ... |
|
Спанакът "Winter Giant" (Spinacia) е много издръжлив зеленчук с широки и ярко зелени листа. Той е устойчив на студ и влага. Може да се оглежда в по-големи и дълбоки саксии , парници или в зеленчуковата градина на открито. Семената се засяват през есента в хладна почва на постоянно място. Препоръчително е растенията да се засаждат в редици, които са на разстояние 25 - 40 cm една от друга. Може да берете отделни листа или да отрежете цялото растение, когато се развие напълно. Опаковка от 10 g. Продуктът е сертифициран като био от Bio-Siegel. ... |
|
Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Семената от грах покълват само ако не са пропукани. Те са добър източник на протеин, прости захари, калций и фибри. Също така за богати на витамини А и С, фосфор, калий и хлорофил. Всички видове кълнове имат благоприятно действие като подпомагат регенерацията на клетките, мощен източник са на ... |
|
Кресонът (Lepidium sativum) е едногодишно растение, което се разклонява и достига височина 30 - 60 cm. Листата му имат приятен, остър вкус, може да се ядат самостоятелно, да се използват за салата или да се добавят в прясно състояние на готвени зеленчуци. Кресонът е подходящ за отглеждане в саксии или сандъчета . Младите растения се берат, когато достигнат височина 8 - 10 cm, 20 - 30 дена след садене. Опаковка от 35 g. Продуктът е сертифициран като био от Bio-Siegel. ... |
|
Лавандулата (Lavandula angustifolia) е многогодишно декоративно растение, устойчиво на ниски температури и подходящо за отглеждане както на двора, така и в саксия или сандъче на балкона. Идваща от района на Средиземноморието, ароматът на лавандулата е без еквивалент сред билките и освен това е инсектицидно средство и се използва също в козметиката . Цветовете на лавандулата са дребни и оцветени в бяло, бледорозово, виолетово или синьо. Лавандулата е сухоустойчив вид и е необходимо да бъде поливана умерено. Тя вирее на слънце и добре дренирана почва. Семената се засяват между февруари и юни, а периодът на покълване ... |
|
Розмаринът (Rosmarinus officinalis) е многогодишно, слънцелюбиво растение, виреещо около скалистите морски брегове на Средиземноморието и издържащо на засушаване. В кулинарията се използва за подправяне както за солени, така и сладки ястия. Той е вечнозелен храст със силно разклонено стъбло, достигащо височина до 2 m, с изправени или приповдигнати клонки. Семената се засяват от март до май и може да се бере от юни до септември. Стръковете се ронят и сушат през май преди или по време на цъфтежа. Отглежда се както в градината, така и у дома в саксия или сандъче . ... |
|
Броколите (Brassica oleracea var. italica) са подвид растение от семейство Кръстоцветни. Кълновете от броколи са добър източник на минерали като калий и сяра, на фибри и витамини А и С. Също така те са природен агент срещу туморни клетки, богати са на живи ензими, които укрепват естествените защитни сили на организма. Вкусът им е остър и леко лютив, което ги прави подходящи за комбиниране с други видове кълнове. Метод на покълване: Накиснете семената в съд пълен с вода на стайна температура. Количеството трябва да е достатъчно, за да ги покриете. След 8 - 12 h извадете семената и ги изплакнете добре под течаща вода. ... |
|
Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Праз лукът (Allium porrum) заедно с лукът и чесънът, губят специфичния си силен аромат, когато покълнат и стават лесни за храносмилане. По време на растежа им се образува жив хлорофил, който елиминира проблема с лошия дъх. Процесът за покълване на семена от праз лук е дълъг, стъбълцата им се ... |